неофіційний сайт ФК ”ЛЬВІВ”
останні новини клубу, команда в цифрах
МАТЧІ

попередній

30-й Тур, 04.06.2023, 15:00, Ковалівка

Колос
Ковалівка
1
Львів
Львів
0

протокол


Прем'єр Ліга
команда і о
1 Шахтар 30 72
2 Дніпро-1 30 67
3 Зоря 30 64
4 Динамо 30 60
5 Ворскла 30 45
6 Олександрія 30 44
7 Кривбас 30 41
8 Минай 30 36
9 Колос 30 36
10 Чорноморець 30 35
11 Рух 30 32
12 Металіст-1925 30 32
13 Верес 30 31
14 Інгулець 30 31
15 Металіст 30 22
16 Львів 30 13

календар ігор  
Львів у сезоні  



Новини

“Наші віддані фанати чекали на відновлення команди”. ФК Львів повертається

13.07.2017

Цим матеріалом UA-Футбол продовжує серію тематичних текстів. Їхня мета – познайомити читачів нашого сайту з командами, які за підсумками минулого сезону підійнялись із аматорського чемпіонату в другу лігу.

Колись вони своїм дебютом в УПЛ приголомшили всю країну. Тепер їхні історія починається спочатку.

ФК "Львів” повертається в професіональний футбол України.

Сьогодні дев’ять обласних центрів країни можуть похвалитись двома і більше професійними футбольними клубами. Одним з таких цього літа вкотре став Львів, а допоміг йому у цьому ФК "Львів”.

Всі ми пам’ятаємо цей клуб за сезоном 2008/09 – дебютним і єдиним для нього в УПЛ. Стартові 2:0 в першому матчі із "Шахтарем”, сумнозвісна гра із "Металістом” на нікудишньому полі в Добромилі і фатальна поразка від сусідських "Карпат” в останньому турі. А після цього почався спад.

Після Прем’єр-ліги заснований у 2006 році Юрієм Кіндзерським ФК "Львів” проіснував ще три сезони. Через проблеми з фінансами влітку 2012-го основна команда клубу, яким тоді уже опікувався очільник обласної федерації футболу Ярослав Грисьо, припинила своє існування. В дії залишилась лише клубна футбольна школа.

Кіндзерський

Через три роки утримувати її взявся львівський підприємець Роман Михайлів, який на той час уже був співзасновником та керівником дитячо-юнацької футбольної школи "Галичина” (Львів).

"Раніше я займався [аматорським] футбольним клубом "Карпати” із Кам’янки-Бузької, - розповідав минулого року про свій прихід Михайлів. – Якось підійшов до мене тренер ФК "Львів” Роман Марич і попросив підтримки. В той час вони перебували в скрутному становищі – не було навіть грошей заявитися на Вищу Лігу ДЮФЛУ.

Зважаючи на це, я прийняв рішення допомогти цій дитячій школі”.

Але уже через рік бізнесмен заявив про наміри створити на базі клубу колектив для участі в другій лізі:

"Я вирішив відновити основну команду ФК "Львів”, бо дуже багато випускників нашої ДЮФШ не мали можливості продовжувати свою футбольну кар’єру.

Ми планували податись на участь в другій лізі ще на сезон 2016/17, та запізно надіслали заявку”.

Відтак, ту кампанію відновлений ФК "Львів” вимушено провів у аматорському чемпіонаті. Щоб через рік таки повернутись у статус професіонала.

СПОРТИВНИЙ КРИТЕРІЙ

Серед усіх шести аматорських колективів, які цього літа піднялись до другої ліги, ФК "Львів” показав найгірший спортивний результат. Менше очок, ніж львів’яни (13), в обох групах набрав лише "Чортків-Педуніверситет” (12).

В підсумку – передостаннє місце і відстань у 24 очка від прохідної четвертої позиції.

Команда Андрія Чіха змогла дійти до чвертьфіналу Кубка України серед аматорів, в якому мінімально поступилась фіналісту змагання СКК "Демня”.

Наставнику головної команди керівництво довіряє. Андрій Андрійович очолює "Львів” з моменту створення колективу, а в тренерській системі клубу він працював і раніше.

"До старту в другій лізі команда готова на 100%. Хіба ще є невеличкі проблеми по складу. Зараз доукомплектовуємо команду, шукаємо гравців. Остаточна заявка ще не готова”, - поділився кадровим питанням тренер.

В міжсезоння львів’яни зокрема підсилились гравцями з досвідом ігор в першій та другій лігах і навіть в УПЛ. Серед таких Гліб Бухал (екс-гравець "Металіста”) та Тарас Коблюк ("Волинь”). Більше того, зараз в таборі команди тренується колишній футболіст "Карпат” і збірної України Ігор Ощипко – він поки чекає пропозиції від сильніших колективів, але не виключає, що може залишитись у "Львові”.

Ощипко

"На стороні ми шукаємо тих, хто себе ще не розкрив у футболі. Але в основному будемо робити акцент на вихованців своєї школи. Саме на таких гравцях 99-го року народження і формувалась наша команда в аматорському чемпіонаті.

Тому думаю, з попереднього сезону в команді залишиться 8-10 людей”, - розповів Андрій Чіх.

Так в клубі намагаються дотримуватись оголошеної стратегії давати шанс випускникам власної ДЮФШ закріпитись в професійному футболі.

"В нашій школі займаються 400 дітей в різних вікових категоріях. Головний тренер ходить на матчі нашої команди U-19 в ДЮФЛ, переглядає цікавих йому футболістів, а потім запрошує на тренування з основою. Так відбувається цей процес.

Наскільки я знаю, зараз найстаршому гравцю в головному колективі 27 років. Але здебільшого в складі грають футболісти 97-го, 98-го і 99-го років народження”, - відповів на запитання про взаємодію школи і основної команди директор "Львова” Остап Борис.

Відтак, конкретних спортивних завдань перед командою в другій лізі не стоїть. Хоча від амбіцій йти далі вгору тут не відмовляються.

"Зараз для нас найважливіша ціль – закріпитись в другій лізі, - пояснив директор львів’ян. – Але поступово плануємо підвищуватись. Завдання у нас максимальні.

Поки що ми будем адаптовуватись в другій лізі, награвати склад. Можливо нам і в дебютному сезоні вдасться вийти в першу лігу.

Ми зацікавлені у подальшому підйомі, але на даний момент наше завдання – сформувати бойову команду. Бажано з місцевих гравців, своїх вихованців”.

ІНФРАСТРУКТУРНИЙ КРИТЕРІЙ

В аматорському чемпіонаті "Львів” приймав своїх суперників на львівському стадіоні "СКА”. Але з виходом в другу лігу домашню арену довелось змінити.

"У стадіон "СКА” потрібно багато вкладати [коштів]. А це стадіон на базі міністерства оборони і нас звідти можуть в будь-який час "попросити”. Тому витрачатись на його реконструкцію нема сенсу”, - розповів Остап Борис.

СКА
Стадіон СКА

Тому керівництво клубу прийняло рішення орендувати інший стадіон у місті – "Скіф” на базі Львівського державного університету фізичної культури. Це найстаріший стадіон у місті, який перед Євро-2012 реконструювали. Тут команда і зіграє свій дебютний матч у другій лізі проти "Буковини” цієї суботи.

"Кубкову гру проти "Кременя” (підопічні Чіха перемогли 2:0 – UA-Футбол) ми зіграли на нашому резервному стадіоні в Раві-Руській – не встигали закінчити роботи на "Скіфі”.

Ми його орендуємо і крім цього за свої гроші ремонтуємо приміщення, ігрове поле. Там ніхто до нас не грав і у Львові не всі знають про цей стадіон”, - пояснив директор львів’ян.

Скіф
Стадіон "Скіф"

Поряд з тим, стосунки зі "СКА” не розірвали – там свої тренування проводить головна команда. Також клуб орендує територію львівського стадіону "Сокіл”, але черезсудову тяганину із владою міста не може використовувати його приміщення. На цій арені, яку в клубі називають своєю базою, відбуваються тренування команд клубної ДЮФШ.

"А ще наш президент намагається зробити для нас тренувальні поля за містом”, - поділився планами головний тренер "Львова” Андрій Чіх.

Натомість клуб економить на оренді транспорту. Львів’яни мають власний автобус, яким користується як основна команда, так і учні школи.

ФІНАНСОВИЙ КРИТЕРІЙ

"Джерело фінансування клубу – це Роман Михайлів та його компанії. Ну і друзі йому частково допомагають. Є ще спонсори на стороні, але це не значні вливання. А так повністю школу і команди фінансує Роман Євгенович. Проблем із фінансуванням у нас взагалі немає”, - розповів Остап Борис.

Однак, вийти на контакт із президентом львів’ян нам не вдалось. В клуб це пояснюють тим, що він надто заклопотаний власним бізнесом.

мИХАЙЛІВ
Роман Михайлів

Цікаво, що згідно з єдиним державним реєстром юридичних осіб Михайлів не є ні засновником, ні керівником ТОВ "ФК "Львів”, а вказаний як його підписант.

Персона Михайліва окрім конфлікту з мерією Львова через стадіон "Сокіл” пов’язана ще з кількома скандальними ситуаціями.

Наприклад, в травні 2013 року господарський суд Львівської області зобов’язав підприємство "НАТБУД”, засновником якого є нинішній президент львів’ян, демонтувати самочинні об’єкти в дрогобицькому парку культури і відпочинку. Також суд постановив оштрафувати підприємство на 7,7 тис грн за нанесення шкоди ботанічній пам’ятці природи місцевого значення.

В грудні минулого року ресторан бізнесмена "Хутірець”, що у Львові, став причиною ще одного конфлікту між міською радою і Михайлівим. Перші вважали, що будівлю закладу потрібно знести, бо вона зведена незаконно, підприємець же наполягав – зносити не можна, бо споруда оформлена як житловий будинок.

Втім, ФК "Львів” шукає і інші варіанти примноження доходів.

"Зараз ведуться перемовини з потенційними спонсорами. Нами почали цікавитись. Але поки офіційної інформації немає. Треба, щоб команда грала, на наші ігри ходили вболівальники і тоді з’являться спонсори”, - пояснив директор львів’ян.

Однак в самоокупність клубу пан Борис не вірить:

"На сьогодні це нереально зробити в країні. Стараємось хоч якось повертати вкладені кошти”.


Остап Борис

Поряд з цим, ФК "Львів” планує розвивати свою маркетологічну діяльність.

"Зараз ведуться перемовини з телекомпаніями, які б нам платили за можливість знімати наші матчі. Однак, поки визначеності немає.

Крім цього, хочемо продавати наші футболки, спортивні костюми, атрибутику дешево. От скоро отримаємо нову форму від нашого постачальника”, - повідомив Остап Борис.

Він наголосив, що зараз для ФК "Львів” важливо збільшити число своїх вболівальників. Тому вхід на домашні матчі команди – безкоштовний.

"Треба спочатку привернути увагу вболівальників, показати їм нашу гру, стадіон, - розкрив стратегію директор львів’ян. – Якщо їм стане цікаво, то тоді зробимо вхід платним.

Крім цього зараз на телебаченні уже мають бути проморолики наші. Більше працюємо над цим у соцмережах. Це дієвіше сьогодні, аніж друкована продукція.

Оскільки зараз на "Карпати” ходить мало людей, то можливо на ФК "Львів” більше звернуть уваги. Тим паче, у завжди нас були віддані вболівальники. Вони чекали на відновлення команди, запитували про це постійно”.

ua-football.com








Команда

100 Максим Гайдук


© FC.Lviv.ua. Всі права захищено. 2006 - 2024. Update cookies preferences