неофіційний сайт ФК ”ЛЬВІВ”
останні новини клубу, команда в цифрах
МАТЧІ

попередній

30-й Тур, 04.06.2023, 15:00, Ковалівка

Колос
Ковалівка
1
Львів
Львів
0

протокол


Прем'єр Ліга
команда і о
1 Шахтар 30 72
2 Дніпро-1 30 67
3 Зоря 30 64
4 Динамо 30 60
5 Ворскла 30 45
6 Олександрія 30 44
7 Кривбас 30 41
8 Минай 30 36
9 Колос 30 36
10 Чорноморець 30 35
11 Рух 30 32
12 Металіст-1925 30 32
13 Верес 30 31
14 Інгулець 30 31
15 Металіст 30 22
16 Львів 30 13

календар ігор  
Львів у сезоні  



Новини

Львівщина: футбольні клуби які зникли

15.12.2010

До 90-х років «Авангард» (Жидачів) виступав у аматорських змаганнях на першість області. У чемпіонатах України розпочав грати із сезону-1995/96. Але пробув у другій лізі лише рік і вже на сезон 96/97 на змагання не вийшов. Нині: під назвою «Жидачів» виступає у першій лізі чемпіонату Львівської області.

ФК «Галичина» (Дрогобич) з'явився у футбольному світі 1989 року на базі клубу СКА «Львів». У чемпіонатах України почав виступати з 1992-го в першій лізі. У тому ж першому сезоні клуб досяг найкращого свого результату — 11-е місце в першій лізі. Щоправда, від пониження в класі це команду не врятувало. У другій лізі «Галичина» виступала аж до 2002 року, а за підсумками сезону-2002/03 залишила і її. Після того команда ще грала у чемпіонаті Львівської області, знялася з нього та знову повернулася на аматорський рівень, і статусу професіонала більше не отримувала. Нині: під назвою «Галичина» виступає у прем'єр-лізі Львівської області, а 2009-го навіть була бронзовим призером цих змагань.

Команда «Гарай» (Жовква) більшість своєї історії (тягнеться з 90-х років) була аматорською. У чемпіонатах України дебютувала в сезоні-1995/96. Уже тоді на професіональному рівні в юному віці за «Гарай» виступали такі відомі гравці, як Юрій Беньо та Володимир Єзерський. Пробувши тут лише три роки, і вже за підсумками сезону-1998/99 вилетів з другої ліги. Нині: команда під своєю назвою виступає в першій лізі чемпіонату Львівської області.

ФК «Скала» (Стрий) 
народився у футбольному світі ще 1911 року. Певний час виступав у змаганнях українських команд польського воєводства. Проте 1936-го польська влада розформувала клуб як націоналістичний. У воєнні роки команда ненадовго відродилася і навіть була чемпіоном Галичини 1943-го. Нове її відродження сталося 1989 року. А 1991-го здобула право виступати у другій лізі чемпіонату СРСР. У чемпіонатах України «Скала» дебютувала 1992-го в першій лізі. Протрималася тут чотири роки і за підсумками сезону-1995/96 вилетіла до другої ліги. На сезон-1996/97 «Скала» вже не вийшла. Нині: важко визначити, яка ж її доля. Одна команда — «Скала» (Стрий) ще 2009 року виступала у прем'єр-лізі Львівської області, але в кінці сезону знялася зі змагань. Інша, ФК «Скала» (Моршин), грає у другій професіональній лізі, числиться командою містечка Моршин, але виступає у Стрию. Напевно, правильніший варіант для «Скали» (Стрий) — перший.

Команда «Газовик» (Комарне) була відома ще в 30-х роках 20-го століття. До 1939-го вона під назвою «Хуртовина» виступала в чемпіонаті Польщі. В радянський період оця команда вже під назвою «Газовик» виступала на аматорському рівні в чемпіонаті Львівської області. У чемпіонатах України «Газовик» почав грати з сезону-1992/93 у другій лізі. Провівши в ній дев'ять років, переїхав до Стрия, де об'єднався з місцевим клубом «Газодобувник-Скала» під новою спільною назвою «Газовик-Скала». А вже за підсумками сезону-2003/04 цей клуб здобув право виступати в першій лізі. За два роки, а саме 2006-го, поступився місцем у першій лізі новоствореному ФК «Львів». Нині: команда під назвою «Газовик-Хуртовина», представляючи містечко Комарне, виступає в першій лізі чемпіонату Львівської області.

Історію команди «Газовик-Скала» (Стрий) вибудувати доволі важко, оскільки вона тісно переплетена з клубами «Скала» (Стрий) та «Газовик» (Комарне). Обидва мають історію у понад вісімдесят років. Як ми вже відзначили, це не самобутня команда Львівщини, а об'єднання цих двох клубів, яке відбулося 2001 року, коли ФК «Газовик» (Комарне) і команда «Газодобувник-Скала» (саме під такою назвою команда «Скала» (Стрий) виступала 2001 року в аматорських змаганнях) трансформувалися у «Газовик-Скалу». Повторюємо: це новостворене об'єднання почало виступати у другій лізі, вже за підсумками сезону-2003/04 здобуло право виступати у першій лізі, а 2006-го поступилося місцем у першій лізі новоствореному ФК «Львів». Нині: сплав двох команд «Газовик-Скала» отримав чотири різні, не схожі один на одного, шляхи розвитку: ФК «Львів» є нині одним із фаворитів змагань у першому вітчизняному дивізіоні України. Команда «Скала», яка представляла Стрий, ще 2009 року виступала в прем'єр-лізі Львівської області, але в кінці сезону знялася зі змагань. Ще одна «Скала», з Моршина, виступає в другій професіональній лізі України. Нащадок клубу «Газовик» (Комарне) під назвою «Газовик-Хуртовина» виступає в першій лізі чемпіонату Львівської області.

Історія команди «Галичина-Карпати» (Львів) нагадує історію «Газовика-Скали», позаяк вона сформувалася у ході різноманітних трансформувань та перетворень. Відомо, що її було створено 2001 року як резервну команда ФК «Карпати» (Львів) під назвою «Карпати-3». На той час основна команда «Карпат» виступала у вищій лізі, а інша резервна команда, «Карпати-2» — у другій. Того ж таки 2001 року ФК «Карпати» об'єднався з ФК «Львів» (1992), місце якого в результаті у першій лізі зайняли «Карпати-2», а місце у другій — «Карпати-3», які відтак почали виступати у чемпіонатах України, провівши в другому дивізіоні три роки, аж поки на сезон-03/04 не вийшли під назвою «Галичина-Карпати» (Львів). Та вже за підсумками цього ж таки сезону основна команда «Карпати» понизилася в класі, тобто вилетіла до першої ліги, «Карпати-2» опустилися до другої ліги, а колектив «Галичина-Карпати»було позбавлено професіонального статусу.

Нині: вважається, що команда відродилася 2007 року на базі аматорського клубу «Карпати» (Кам'янка-Бузька) під назвою «Галичина» (Львів), а відтак уже двічі стала срібним призером чемпіонату Львівської області (2007, 2008), переможцем Меморіалу Ернеста Юста та фіналістом Кубка України серед аматорів (2008). Однак на сьогодні команди під такою назвою ані у прем'єр-лізі, ані у першій лізі Львівської області немає. Натомість «Карпати» (Кам'янка-Бузька) після того, як її права та досягнення було передано «Галичині», змушені були розпочинати виступи з найнижчого ешелону обласних змагань. 2008 року «Карпати» стали чемпіоном першої ліги Львівської області, а 2009-го — вже чемпіоном Львівщини. У поточному сезоні кам'янці виступають в обласній прем'єр-лізі.

Незадовго до Другої світової війни на Львівщині почали формуватися радянські спортивні товариства. Тож у тому, що 1940 року народилася команда «Динамо» (Львів), нічого особливого немає. Відразу після закінчення війни разом з місцевим «Спартаком» вона вважалася найсильнішою командою міста, а 1945-го навіть стала переможницею змагань УРСР серед динамівських команд. Та після того, як більшість її гравців перебралася до «Спартака», на багато десятиліть залишалася любительським колективом. Відродження «Динамо» сталося аж 1998 року. Команда того ж року стартувала в аматорському чемпіонаті України і в першому ж сезоні стала його переможницею. Наступний сезон (99/00) «Динамо» розпочало у чемпіонатах України вже серед професіоналів. Та провело в другому дивізіоні лише три роки і вже перед сезоном-2002/03 знялося зі змагань. Нині: ані у прем'єр-лізі, ані у першій лізі Львівщини такої команди немає.

«Карпати-2» (Львів) утворилися як резервна команда ФК «Карпати» 1997 року. Того ж року колектив почав виступати у чемпіонатах України в другій лізі. Там провів чотири роки. А 2001-го, як ми вже відзначали, сталася подія, яка вплинула на розвиток команди: з клубом «Карпати» об'єднався ФК «Львів» (1992), який на той час виступав у першій лізі. «Карпати-2», які на той час мали починати сезон-2001/02 у другій лізі, у підсумку об'єднання опинилися в першій. Там львівські резервісти грали ще три роки і, може, продовжили б виступати в ній і надалі, та позаяк основна команда «Карпат» за підсумками сезону-2003/04 понизилася в класі, тож змушені були опуститися до другої ліги й «Карпати-2» (хоча в підсумковій турнірній таблиці колектив не опинився серед аутсайдерів). Відтак у другій лізі команда виступала без перерв аж до минулого сезону, а на поточну першість не заявилася. Нині: команди «Карпати-2» немає, однак у вищій лізі Дитячо-юнацької футбольної ліги України виступає команда «Карпати» (U-17), а у першості молодіжних команд грають «Карпати» (U-21).

«Карпати-3» (Львів) — див. «Галичина-Карпати» (Львів).

Отже, окрім нинішнього футбольного клубу «Львів», який виступає у першому вітчизняному дивізіоні, існував ще один ФК «Львів», який було створено 1992 року. Обидва клуби мають однакову назву, але різну історію. Молодий чинний клуб сформувався на базі ФК «Газовик-Скала» (Стрий) 2006 року, а той «Львів», «старий», який було створено 1992-го — свою, окрему. З правової точки зору обидва клуби підтвердили, що нічого спільного між собою вони не мають. Команду, яка зародилася ще з початку 1990-х, ми умовно назвемо ФК «Львів» (1992), тим паче, що до енциклопедичних довідників вона увійшла саме під такою назвою.

Зародився львівський колектив восени 1992 року, а вже влітку наступного року він став чемпіоном області. У чемпіонатах України львів'яни почали виступати із сезону-1993/94 у перехідній лізі, де відразу ж вибороли путівку до другої. Там «Львів» (1992) відіграв лише рік і вже за підсумками сезону-1994/95 виборов право виступати у першому дивізіоні. Пробувши там шість років і посівши за підсумками сезону-2005/06 найвище в своїй історії місце (п'яте у першій лізі), львівський клуб об'єднався з ФК «Карпати» (а фактично припинив окреме існування) і віддав своє місце резервістам іменитішого львівського клубу — «Карпатам-2». Нині: як ми вже згадали вище, новий клуб ФК «Львів» нічого спільного зі «старим» «Львовом» не має. «Тієї» ж команди нині не існує. Хоча, якщо зважати на те, що «Львів» (1992) об'єднався з ФК «Карпати», неофіційно можна вважати, що команда знайшла своє продовження у резервних колективах флагмана львівського футболу.

Офіційною датою народження «Львова-2» (Львів) є 2009 рік. Однак, якщо зважати на те, що це резервна команда ФК «Львів» (нового. — Прим, авт.), датою її появи, напевно, слід вважати 2006-й, коли було створено клуб «Княжа» (Добромиль). Уже тоді дитячі команди брали участь у змаганнях ДЮФЛ, а доросла команда «Княжа» виступала у чемпіонаті області. Того ж таки року колектив узяв участь у Кубку України серед аматорів, де в 1/4 фіналу мінімально поступився його майбутньому володарю «Карпатам» (Кам'янка-Бузька). Але вже в сезоні-2008 «Княжа» знялася зі змагань на першість області. 2008 року основна команда ФК «Львів» здобула право виступати в прем'єр-лізі. Тоді ж, за регламентом, у клубі з'явилася молодіжна команда. Але вже за підсумками все того ж сезону-2008/09 львів'яни понизилися в класі, вилетівши до першої ліги. Молодіжна команда змушена була розформуватися. Саме тоді й було ухвалено рішення створити резервну команду «Львів-2», яку заявили у чемпіонаті України на сезон-2009/10. Пробувши в ньому рік, львівські резервісти знялися зі змагань і на поточну першість уже не заявилися. Нині: у вищій лізі ДЮФЛ виступає команда ФК «Львів» (U-17).

Команда «Рава» (Рава-Руська) зародилася 2001 року. Вже за рік колектив став чемпіоном області й переможцем Меморіалу Ернеста Юста. У чемпіонатах України почав виступати із сезону-2003/04. Пробувши у другій лізі два роки, за підсумками сезону-2004/05 став чемпіоном України серед команд другої ліги і здобув право виступати в першій лізі, однак у класі не підвищився і продовжив грати в другій лізі. Пробувши там ще два роки, перед сезоном-2006/07 «Рава» знялися зі змагань. Після цього продовжувала виступати ще на аматорському рівні. Двічі (2007, 2008) колектив ставав чемпіоном області й володарем Кубка області (2008). 2007 року взяв участь у розіграші Кубка України серед аматорів, де дійшов до півфіналу. Але вже з 2009-го клуб призупинив своє існування і не заявився як на жоден із чемпіонатів як району, області, так і на першість України. Нині такої команди немає.

СКА-Орбіта (Львів) має дуже коротку історію. Колектив зародився на початку XXI століття й відразу ж почав виступати у чемпіонаті України в другій лізі із сезону-2001/02. Але вже на сезон-2002/03 не вийшов. Нині: у змаганнях обласного рівня такої команди немає.

Коли народився клуб «Скіфи» (Львів), сказати важко, відомо лише, що до середини 1990-х років колектив виступав на аматорському рівні, представляючи Львівський автобусний завод. 1994-го львів'яни взяли участь у першості України серед аматорів, де відразу ж здобули право виступати у чемпіонатах України. Колектив під назвою «Скіфи-ЛАЗ» у сезоні-1994/95 взяв участь у третій лізі і відразу завоював право на підвищення в класі. Згодом, змінивши назву на «Скіфи», команда почала виступати у другій лізі. Щоправда, там львів'яни надовго не затрималися і вже посеред сезону-1995/96 знялися зі змагань. Певний час колектив виступав у обласних змаганнях. Нині такої команди немає.

«Скіфи-ЛАЗ» (Львів) — див. «Скіфи» (Львів).

Відомо, що «Сокіл» (Золочів) було засновано ще 1976 року. Щоправда, команда виступала у змаганнях обласного рівня, не маючи великих досягнень. А вже 2000 року золочівці стають віце-чемпіонами Львівської області й володарями Кубка Львівщини. А вже з сезону-2000/01 «соколи» почали виступати у чемпіонатах України в другій лізі. За підсумками дебютної першості золочівці ледь не вибороли путівку до першої ліги, відставши від першого місця лише на два очки. А ось за підсумками вже наступного сезону (2001/02) команда таки завоювала право підвищитися в класі. Однак у першій лізі команда не пробула навіть року: вже після 24 туру першості-2002/03 «Сокіл» знявся зі змагань, а у решті матчів йому було зараховано технічні поразки. Нині: команда з 2003 року безперервно виступає у прем'єр-лізі Львівської області.


Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, газета «Український футбол»







Команда

12 Володимир Шарун


© FC.Lviv.ua. Всі права захищено. 2006 - 2024. Update cookies preferences