неофіційний сайт ФК ”ЛЬВІВ”
останні новини клубу, команда в цифрах
МАТЧІ

попередній

30-й Тур, 04.06.2023, 15:00, Ковалівка

Колос
Ковалівка
1
Львів
Львів
0

протокол


Прем'єр Ліга
команда і о
1 Шахтар 30 72
2 Дніпро-1 30 67
3 Зоря 30 64
4 Динамо 30 60
5 Ворскла 30 45
6 Олександрія 30 44
7 Кривбас 30 41
8 Минай 30 36
9 Колос 30 36
10 Чорноморець 30 35
11 Рух 30 32
12 Металіст-1925 30 32
13 Верес 30 31
14 Інгулець 30 31
15 Металіст 30 22
16 Львів 30 13

календар ігор  
Львів у сезоні  



Новини

Чи Львову двох левів забагато?

11.10.2010

Ще на старті нинішнього сезону не подумав би, що виникне актуальність у темі, яку, відмовившись від епітетів, можна сформулювати так: "Чому Львову забагато двох команд у Прем'єр-лізі?".

Але ФК "Львів" зараз серед лідерів першої ліги, тож це питання стає щораз актуальнішим. І хоча всі прекрасно розуміють, що таке поняття як стабільність результатів команд першої ліги – справжня фата-моргана, рано чи пізно "Карпати" та ФК "Львів" опиняться в одному дивізіоні. Як же тоді поводитимуться представники клубів та їх фанати і на чий бік ставати простому львівському вболівальнику?

Ні для кого не секрет, що стосунки між "Карпатами" і ФК "Львів", а також між їхніми так званими "справжніми фанатами" є, м'яко кажучи, прохолодні. Нетривалий досвід перебування цих команд разом у Прем'єр-лізі показав, що ініціаторами "напруги" були фанати "Карпат", на "територію" яких прийшов якийсь там ФК "Львів" з купкою школярів, які на початках намагалися створити видимість фан-руху команди.

Аргументи фанатів

Коли у діалогах із фанатами "Карпат" мова заходила про протистояння з ФК "Львів", аргументація, переважно, була малопереконливою. Її можна вмістити у лозунг «тільки Львів», «тільки Карпати». Але чому "тільки" - багато хто сказати не міг.

Більш цінні аргументи "меншості" справді сприяли до дискусії. Вони такі: мовляв, сучасний ФК "Львів" – штучно створена команда на базі стрийського самобутнього "Газовика-Скали", і через появу оновленого ФК "Львів" футбол в Стрию помер. А тому ФК "Львів", як команда, і люди, які її підтримують – такі собі паразити, чи завойовники.

Що ж, частково з цією позицією погодитися можна, але, подивившись об’єктивно на ситуацію в тій же "Скалі", було очевидно, що клуб ближчий до вмирання, ніж до виживання. А тому було два варіанти, або замість "Скали" з’являвся ФК "Львів", або ж залишалася пустка.

Зрештою, навіть якщо погодитися з цією логікою, то яка справа фанатам "Карпат", які переважно є львів'янами? Тут би стрийські футбольні шанувальники мали "нерівно дихати" до ФК "Львів".

Аргументи керівників

Зрозуміло, що не фанати є першопричиною напруги між "Карпатами" і "Львовом". Все йде зверху. А саме – від керівництва команди. Чому так? Люди знаючі називають кілька причини.

Власнику ФК "Львова" Юрієві Кіндзерському якось напрочуд швидко вдалося знайти спільну мову з депутатами міської ради і керівництвом міста, які, окрім лояльного ставлення до ФК "Львів", продемонстрували прихильність у виділенні клубу стадіону "Сокіл".

Це те, чого впродовж дуже довгого часу домагався власник "Карпат" Петро Димінський щодо стадіону "Україна". Тож злість Петра Петровича зрозуміти можна, адже він роками вкладає гроші у "Карпати" (за оцінками журналу "Фокус" у 2008-2009 роках, а це, нагадаємо, сезон, коли обидві львівські команди грали у вищій лізі, бюджет "Карпат" був більшим за бюджет "Львова" у 4-6 разів) – команду, яка виступає на куди вищому рівні, ніж ФК "Львів", намагається вирішувати амбітні завдання, має тисячі уболівальників, а віддачі від міста практично жодної.

І тут з'явився ФК "Львів" на чолі з Кіндзерським, сезон пограв у "вишці" й одразу отримав такий ласий шматок. Скажіть, якого галичанина (нехай навіть асимільованого з Кривого Рогу) така ситуація задовольнить?

Та, як виявилося, Юрій Кіндзерський вміє налагоджувати зв’язки не лише з львівськими чиновниками, а й з найвищим керівництвом Федерації футболу України в особі Григорія Суркіса.

Так, не без сприяння президента ФФУ відкрилася диво-база футбольного клубу "Княжа", власником якого також був Кіндзерський у селі Щасливому під Києвом. Причому на відкриття приїхав сам Григорій Михайлович, який не поскупився на компліменти господарю Кіндзерському. Той, своєю чергою, віддячив Федерації тим, що його страхова компанія стала спонсором ФФУ та національної збірної.

Це факти, а на рівні чуток велися розмови, що 2008 року, коли "Княжа" гарантувала собі місце у Першій лізі, де тоді ще виступав ФК "Львів" терміново потрібно було щось вирішувати, адже дві команди одного власника в одних змаганнях брати участь не можуть. А на той сезон місце у "вишці" готувалося начебто "Оболоні". Та, добре помізкувавши, Григорій Михайлович вирішив, що "броварі" ще можуть рік почекати у Першій лізі, а у вищу відправився ФК "Львів".

Можливо, це і вигадки якихось великих фантазерів, які реального підґрунтя не мають, але, безумовно, про них чув і Петро Петрвоич, що, звісно, не могло позитивно вплинути на його самолюбство, адже практично вічні проблеми "Карпат" з Федерацією та Григорієм Суркісом – відомі, мабуть, усім.

Врешті, суто по-людськи пана Димінського зрозуміти можна, адже на нивку, яку вподовж багатьох років обробляв лише він, раптом прийшов і почав претендувати ще хтось. При чому є реальна загроза, що цей хтось з часом почне збирати більший урожай. Ну скажіть, кому це сподобається?

Відповідно, настрої керівництва клубу передалися вболівальникам, а ті й почали їх вихлюпувати на трибунах стадіону і на вулицях міста. Однак, зауважимо, мова йде про так званих фанатів, чи ультрас, тобто активних уболівальників. З "кузмічами" – як ці самі фанати принизливо називають основну масу людей, яка збирається на стадіоні, справа інша.

Львів'яни вболівають за Львів (без лапок)

Практично всі мої знайомі були раді, коли ФК "Львів" вийшов у вищу лігу. Аргументація була проста – тепер у Львові щотижня буде футбол високого рівня, а не раз у два тижні (щоправда так було лише півсезону, допоки "Львову" Димінський дозволяв грати на "Україні"). Хто би що говорив, але, як на мене, це цілком природне бажання львів'янина щотижня приходити на стадіон (не за 130 км від міста) і щотижня підтримувати там львівську команду – одного разу "Карпати", іншого – "Львів".

У поєдинках цих команд симпатії розділялися, і, звичайно, більшість вболівала за "Карпати". Інакше бути не може, адже за цю команду багато хто вболіває десятиліттями, а це - "не продається".

Винятком став лише матч останнього туру сезону 2008-2009 років 26 травня, де на стадіоні "Україна" ФК "Львів" зустрічався з "Карпатами". Зупинятися на деталях сенсу немає. Але всі пам'ятають, що того дня обидві команди билися на полі з шаленою самовіддачею. Що ФК "Львів" в разі непрограшу у цьому поєдинку залишався у вищій лізі. Що для "Карпат" цей матч не мав жодного турнірного значення. Що переважна більшість глядачів того дня на стадіоні вболівали за ФК "Львів". Що футболісти і тренер "Карпат" після своєї перемоги 2:1 в матчі, який нічого для них не вирішував, тішилися чи не так само, як тоді, коли пройшли у груповий раунд Ліги Європи у супер-драматичному поєдинку з "Галатасараєм", здобувши нічию.

І вже, мабуть, мало хто пам'ятає, що в завершальній стадії сезону 2008-2009 у "Карпат" гра проти ФК "Львів" була найкращою, що до неї "зелено-білі" не могли перемогти впродовж 9 турів, набравши лише два очки, і що перед грою з ФК "Львів" "карпатівці" матч проти "Арсеналу" (в якому ганебно поступилися 0:4) проводили більш, ніж наполовину, резервним складом.

На перший-другий розрахуйсь

Про перипетії тих днів сказано і написано вже багато, всі все прекрасно розуміють. Особисто я не можу зрозуміти одного: чому, наприклад у таких містах, як Київ чи Донецьк, для всіх очевидно, яка команда є флагманом місцевого футболу, і ніхто не перешкоджає паралельно існувати іншим клубам. Так, є ворожнеча між фанатами столичних "Арсеналу" і "Оболоні", але це й зрозуміло, вони борються за "звання" другої команди столиці. Думка про те, щоб "тягатися" з "Динамо" (не у футбольному плані) навіть у голову не приходить. Про Донецьк, де є "релігія" – "Шахтар" і "забавка" – "Металург", взагалі мовчу.

Тож чому не може бути так у Львові? Адже, мабуть, ніхто не сперечається і всі розуміють (думаю, Кіндзерський – перший), що "Карпати" для львів'ян були, є, і будуть головною командою, незалежно від того, які результати вона демонструє чи у яких змаганнях бере участь. Зрештою, жодного разу від представників ФК" Львова" не довелося почути, що вони прагнуть зайняти це місце "Карпат". Щонайменше, це було б смішно. Питання, чому "Карпати" і їх фанати ніяк не погодяться з тим, що Львів, крім них у Прем'єр-лізі може представляти ДРУГА команда – відкрите.

"Всюди" - "як у людей"

І насамкінець. Від деяких фанатів чи "фанатів", коли мова заходить про те, чому "Карпати" і ФК "Львів" мають ворогувати, можна почути просто геніальну відповідь: "Ну як чому? Дві команди з одного міста, отже, між ними мусить бути протистояння. Так є всюди".

З тим, як є "всюди" в Україні вже, начебто, розібралися. Якщо ж під "всюди" мається на увазі Європа, з її "классіко" (які і мають на увазі ці фани), то там команди чи їх прихильники ворогують не просто тому, що вони з одного міста і "так треба". Ці протистояння мають свою історію, яка не бере початку просто з того, що раптом у місті з'явилася ще одна конкурентоспроможна команда. Причини завжди більш чи менш зрозумілі і приховуються у політичній, релігійній, соціальній, спортивній площинах. А вже потім протистояння передається "з покоління в покоління".

Згадаємо кілька "найкрутіших" європейський дербі. Міланське (між "Інтером" та "Міланом"). Все почалося з того, що один клуб розділився на два, відповідно, частина фанатів залишилася з "Міланом", частина стала прихильниками "Інтера". До того ж (хоча зараз ці умовності вже практично стерті) довший час "Інтер" вважався командою інтелігенції та багатіїв, тоді як за "Мілан" вболівав переважно робочий клас. І власне соціальна напруга між різними класами суспільства ставала причиною протистояння фанатів обох клубів.

У релігійній площині криється шотландське "дербі" між одними з найстаріших європейських команд "Рейнджерс" та "Селтіком". За перших вболівають протестанти, то за інших – католики. Окрім того, тут свого часу був розподіл по політичній орієнтації – "селтіківці" були прихильниками британської корони, тоді як "рейнджери" підтримували республіканську ідею.

Попри велику кількість дербі в Англії, мабуть, найсерйознішим є протистояння фанатів лондонських "Арсенала" і "Тотенхема". Тут все почалося зі спортивної несправедливості, з якою свого часу зіштовхнувся "Тотенхем". Це сталося після Першої світової війни, коли вирішили розширити перший англійський дивізіон і шляхом голосування вирішували, кому у ньому грати. І хоча місце мав зайняти "Тотенхем", який мав кращі результати, ніж "Арсенал", втім "каноніри" шляхом інтриг вибилися вгору, залишивши "шпор" ні з чим.

Тож "чорна кішка" між клубами і їх фанатами пробігла лише 1918 року, хоча "Тотенхем" існував ще з 1882-го, а "Арсенал" з 1886-го.

Відомі всім і стамбульське "дербі" між "Галатасарєм" та "Фенербахче". Тут взагалі все просто і очевидно. "Галатасарай" та "Фенербахче", хоч і з одного міста, втім вони розділені босфорською протокою і у такий спосіб ці команди, начебто, представляють два континенти – тож за "Галатасарай" вболівають турки, які сповідують європейські цінності, а за "Фенербахче" – переважно вірні ісламу.

Невже у Львові між фанатами "Карпат" і "Львова" є якесь чітке розмежування за релігійним, політичним, соціальним, чи, можливо, географічним принципом? А може, історія цих клубів і протистояння між ними така давня, що всіх "прикрощів", які завдали одні одним і представники команд, і вболівальники, не злічиш, і вже й наші діди не згадають, із чого все почалося, але "так має бути"?

Баварська толерантність

Прикладом того, як можуть уживатися дві команди в одному місті, може служити Мюнхен з його "Баварією" та "Мюнхеном 1860". І хоча зараз "Мюнхен 1860" не виступає у Бундеслізі, втім навіть коли це було, якогось екстрапротистояння між цими командами чи їх фанатами не було. Більше того, один із найсучасніших стадіонів світу "Альянц Арена" до спілки побудували два клуби. І хоча клубні магазини обох клубів, які розташовані на цьому ж стадіоні практично по сусідству, суттєво відрізняються за площею і популярністю серед туристів (на користь "Баварії", звісно) – ніхто з цього проблеми не робить. І це при тому, що значно титулованіша за "Мюнхен 1860" "Баварія", на 40 років молодша за своїх "земляків".

zaxid.net







Команда

13 Тарас Михавко


© FC.Lviv.ua. Всі права захищено. 2006 - 2024. Update cookies preferences